• De Verenigde Staten kunnen behalve met daadwerkelijke militair-politieke en economische macht ook het meeste ‘soft power’ uitoefenen.
  • Nederland scoort ondanks zijn geringe omvang ook hoog met ‘soft power’ en is terug te vinden op de 14e plaats van de Global Soft Power Index.
  • Landen die verwikkeld zijn in oorlogen, zoals Rusland, Oekraïne en Israël, zijn gedaald op de ranglijst.
  • Lees ook: Mark Rutte is een van de langste wereldleiders: zo scoort hij ten opzichte van 13 collega’s

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben van alle landen in de wereld de meeste ‘soft power’, blijkt uit de nieuwe Global Soft Power Index van onderzoeksbureau Brand Finance. Nederland is, ondanks zijn relatief geringe omvang, terug te vinden op de veertiende plaats.

Soft power wordt door Brand Finance gedefinieerd als de invloed die een land heeft op belangrijke spelers in de internationale arena – zoals regeringen, bedrijven en de publieke opinie – op basis van aantrekkingskracht en overreding. Hier tegenover staat ‘harde’ machtsuitoefening met politieke, militaire of economische middelen.

Elk land is op 55 verschillende factoren beoordeeld op het gebied van onder meer ‘bekendheid’, ‘invloed’, ‘reputatie’, ‘economie’, ‘cultuur en erfgoed’, ‘onderwijs en wetenschap’ en ‘media’. Ook is gekeken naar zaken als ‘internationaal gewaardeerde leiders’, ‘behulpzaam voor landen in nood’ en ‘bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering’. Daarvoor zijn 170.000 mensen in meer dan honderd verschillende landen ondervraagd.

Op de ranglijst van 2024 stijgt China naar plaats drie, waarmee het land boven Duitsland en Japan uitkomt. Dalers op de ranglijst zijn Rusland, Oekraïne en Israël, mede door de oorlogen die ze voeren, waarbij juist geen sprake is van het uitoefenen van soft power.

De Verenigde Staten behalen dit jaar met 78,8 punten op een schaal van 100 de hoogste score ooit in de Soft Power Index. Daarbij scoren de VS vooral goed wat betreft ‘bekendheid’ en ‘invloed’.

“De confronterende politiek van Donald Trump, zowel in eigen land als internationaal, zorgde tijdens zijn laatste jaar als president voor een serieuze aantasting van de soft power van de VS, maar sinds het aantreden van de regering Biden is het herstel weer ingezet”, zegt CEO David Haigh van Brand Finance in een perstoelichting over de toppositie van de Verenigde Staten. “De komende presidentsverkiezingen in november 2024 zijn allesbepalend voor de toekomst van de VS en hoe het land wereldwijd wordt gezien.”

De soft power van de nummer twee op de ranglijst, het Verenigd Koninkrijk, stond eind 2022 onder druk vanwege de uiterst onrustige politieke situatie en het overlijden van koningin Elizabeth, maar de score is dit jaar toch weer flink gestegen nu de politiek en de economie in de perceptie van de rest van de wereld weer stabieler is.

China heeft zijn stijging van plek vijf naar plek drie vooral te danken aan betere beoordeling op het gebied van Bedrijfsleven & Handel en op Onderwijs & Wetenschap.

Dit is de volledige top-20:

  1. Verenigde Staten 78,8
  2. Verenigd Koninkrijk 71,8
  3. China 71,2
  4. Japan 70,6
  5. Duitsland 69,8
  6. Frankrijk 67,3
  7. Canada 64,4
  8. Zwitserland 62,9
  9. Italië 62,0
  10. Verenigde Arabische Emiraten 59,7
  11. Spanje 59,2
  12. Zweden 59,0
  13. Australië 58,6
  14. Nederland 58,2
  15. Zuid-Korea 58,0
  16. Rusland 57,7
  17. Noorwegen 56,8
  18. Saudi-Arabië 56,0
  19. Denemarken 55,5
  20. België 55,2

Nederland stijgt naar plaats 14 als het gaat om 'soft power'

Nederland is in vergelijking met de ranglijst van 2023 met twee plaatsen gestegen en staat nu tussen Australië en Zuid-Korea op de veertiende plaats. De totaalscore ging van 53,7 naar 58,2 doordat we voor de rest van de wereld iets bekender zijn geworden, onze reputatie wat beter is geworden en we meer invloed hebben gekregen.

Ook op het gebied van Bedrijfsleven & Handel is de perceptie beter geworden, maar wat betreft 'duurzame toekomst' en 'media' is de score voor Nederland juist is omlaag gegaan.

Infographic: Brand Finance
Infographic: Brand Finance

Nog onder Nederland op plek 16 is Rusland terug te vinden, de laagste positie ooit voor het door Vladimir Poetin geregeerde land. De respondenten waarderen landen die in oorlog verwikkeld zijn niet, want ook Oekraïne ging omlaag van de 37e naar de 44e plek en Israël van de 27e naar de 32e plek.

Helemaal onderaan de ranglijst van 193 landen bungelen de eilandstaatjes Vanuatu, Nauru en Kiribati, die vanwege het geringe aantal inwoners, de geografische ligging en hun piepkleine economie nauwelijks invloed uit kunnen oefenen op de rest van de wereld.

LEES OOK: Dit zijn de 10 meest en minst democratische landen ter wereld – Nederland scoort hoog